Norske menn på verdenstoppen i hudkreft :

– Jeg trodde aldri det kom til å skje meg

Året er 2012. 33-år gamle Tormod Amdahl liker seg godt i sola.

Etter flere mørke vintermåneder, koser han seg nå i solsteken med solfaktor 15. Som nordmenn flest vil han få mest ut av de solfylte sommerdagene.

Men en dag oppdager han at en føflekk på halsen blør. Prøven som blir tatt av legen viser ingen kreftceller. To år senere dukker det opp en kul i samme område, og Tormod blir sendt til sykehuset for nye undersøkelser.

Denne gangen viser prøvene føflekkreft, den mest alvorlige typen hudkreft, som har fått utvikle seg i to år.

– Jeg tenkte aldri på risikoen for føflekkreft. Vi leser om at det er høye tall blant nordmenn med hudkreft, men vi tenker likevel ikke at det vil skje med oss, sier Tormod.


22. desember i 2014 blir han innlagt for operasjon. Noen timer senere våkner han opp med et arr som strekker seg fra øret og nedover halsen.


– De fjernet kulen, men også spyttkjertlene på venstre side for å være sikker på at kreften ikke hadde spredd seg videre. Heldigvis hadde kreften kapslet seg inn, og jeg slapp med kun den operasjonen. Jeg hadde hell i uhell.

Tar sola på alvor

I dag er Tormod 42 år og kreftfri. Nå bruker han alltid solkrem med høy faktor, og passer på å smøre seg flere ganger i løpet av dagen.


– Selv om jeg også brukte solkrem før jeg fikk kreft, så brukte jeg ikke høy nok faktor. Nå sørger jeg for å alltid være godt beskyttet i sola, og jeg har blitt nøyere på å ta pauser i skyggen, spesielt når jeg er i sydligere strøk.


Det har også blitt viktig for trebarnsfaren å videreføre de gode smørevanene til barna.


– De skulle jo helst tenke seg å løpe rett ut i sola, men da poengterer vi viktigheten med å bruke solkrem. Forhåpentligvis blir deres generasjon mer bevisst på hvor viktig det er å smøre seg, håper Tormod.

Hell i uhell: Etter kreftoperasjonen har Tormod et arr som strekker seg fra øret og nedover halsen, men han var kreftfri.

Selv om jeg også brukte solkrem før jeg fikk kreft, så brukte jeg ikke høy nok faktor. Nå sørger jeg for å alltid være godt beskyttet i sola, og jeg har blitt nøyere på å ta pauser i skyggen, spesielt når jeg er i sydligere strøk.

På verdenstoppen i hudkreft

67 prosent av norske menn er ikke redd for å bli solbrent. Det viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet.no. Samtidig viser tall fra Kreftforeningen at norske menn er på verdenstoppen i hudkreft.


– Både den mest alvorlige hudkreftformen melanom, og annen hudkreft, har hatt en kraftig økning de siste ti-årene. Den viktigste grunnen til dette er at nordmenns adferd i sola har endret seg over tid. Vi tilbringer mye tid ute, og er mer avkledt i sola enn forrige generasjon var, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.


Ni av ti tilfeller av hudkreft har sammenheng med for mye UV-stråling, både fra utesol og solarium. Hvis flere følger solrådene, som er utarbeidet sammen med hudleger og forskere, vil vi kunne se endring på hudkreftstatistikken om noen år, forteller Ross.


– Et viktig råd er at solkrem ikke må være den eneste måten man beskytter seg, men brukes som et supplement til å beskytte oss med klær, solhatt og ved å ikke være lenge i de sterkeste solstrålene. Vi anbefaler minimum faktor 30, og man må bruke rikelig med solkrem.

Fakta om menn og solkrem
37 prosent av menn i alderen 18-24 svarer at de ikke alltid bruker solkrem når det er sol fordi de synes det er klissete og ubehagelig
69 prosent av norske menn under 35 år svarer at de ikke alltid bruker solkrem når det er sol fordi de glemmer å ta det med
67 prosent av norske menn svarer at de ikke er redd for å bli solbrent
19 prosent av norske menn svarer at de ikke vet hvilken solkrem som passer til seg

Kilde: Respons analyse på vegne av Farmasiet.no juni 2022

H1


H2


H3


H4


Paragraph

  • Klassisk artikkeloppsett
  • Mulighet til å bryte opp teksten med fullskjermbilder
  • Sidestilte bilder sammen med tekst (eks. hvor vi kan vise bilder av intervjuobjekt) - få inn bildetekst?
  • Brand farger (hvit bakgrunn)
  • Vi må ha inn produktblokker - linkede bilder hvor det står tekst og pris under som linker rett til nettbutikken. Skal ligge underveis i sak + samlet i bunnen

Farmasiet er Norges ledende nettapotek. Med tusenvis av produkter i vårt sortiment og et team med farmasøyter, kan vi hjelpe og veilede deg trygt og raskt med dine behov. I kontakt med våre farmasøyter kan du være anonym.