Norske menn i verdenstoppen:

– Dette er altfor dårlig

Norske menn er på verdenstoppen i hudkreft. Samtidig svarer 59 prosent at hovedgrunnen til at de ikke smører seg med solkrem, er at de glemmer det. ­– Nå må vi mannfolk lære av damene.

Så snart solen titter frem og gradestokken viser mer enn 15 plussgrader, finner du dem.

Joggende, arbeidende og stekende.

Menn i bar overkropp, på jakt etter D-vitamin, avkjøling og en fin brunfarge.

– Vi nordmenn ønsker ofte å få det meste ut av de varme sommer-dagene, men dessverre så er norske menn altfor dårlige til å smøre seg med solkrem.

Nå må vi mannfolk lære av damene, og bruke to minutter på å ta vare på kroppen og helsa vår, sier Stig Henning Pedersen. Han er driftsdirektør og farmasøyt i nettapoteket Farmasiet.no.


Glemmer solkrem

I en ny undersøkelse* svarer 59 prosent av norske menn at de ikke alltid smører seg med solkrem når det er sol, fordi de glemmer det. Det gjelder særlig de yngre under 35 år, hvor hele 69 prosent svarer at de glemmer å smøre seg.  «Det er klissete og ubehagelig» og «Jeg blir ikke solbrent» er andre vanlige grunner til at solkremen droppes.


Undersøkelsen viser også at både menn og kvinner tror menn er sløvest med solkrembruken.


– Mange menn lever nok på partnerens rutiner rundt smøring. Har du erfaring med klissete kremer, så husk at en hårete mannekropp er lettere å smøre med lotion enn krem. Kjøp heller flere mindre flasker med lotion, så kan du oppbevare disse på ulike steder du befinner deg når du «plutselig» får bruk for smøring, oppfordrer Pedersen.

Smile, Collar

Farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet, Stig Henning Pedersen.

Personal care, Brown, Liquid, Bottle, Fluid, Drink

Cosmica

Sun Lotion

SPF 20, 200 ml

Et kjent syn når solen titter frem: «Jeg blir ikke solbrent» er en vanlig grunn til at menn ikke bruker solkrem. Det viser en ny undersøkelse av menns solkremvaner.  

En kreftform vi kan minske risikoen for

Samtidig som norske menn glemmer solkrem, viser tall fra Kreftforeningen at nordmenn er på verdenstoppen i hudkreft. Både den mest alvorlige hudkreftformen melanom, og annen hudkreft, har hatt en kraftig økning de siste tiårene. Menn rammes oftere enn kvinner.


Mens 56 prosent av norske kvinner er redd for å bli solbrent, svarer bare 33 prosent av mennene det samme. Det viser Farmasiets underøkelse*.


–9 av 10 tilfeller av hudkreft har sammenheng med for mye UV-stråling, som vi får fra utesol og solarium, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.  

Dette er med andre ord en kreftform vi vet hvordan vi kan minske risikoen for. Hvis flere følger solrådene, som er utarbeidet sammen med hudleger og forskere, mener Kreftforeningen at vi vil kunne se endring på hudkreftstatistikken om noen år. Å bruke rikelig med solkrem med faktor 30 eller høyere er ett av rådene for å minske risikoen for hudkreft, forklarer Ross og understreker:


– Solkrem må ikke være den eneste måten man beskytter seg, men brukes som et supplement til å beskytte seg med klær, solhatt og ved å ikke være lenge i de sterkeste solstrålene. Man må også bruke rikelig med solkrem. En nyttig tommelfingerregel er en håndfull krem til hele kroppen.


Pedersen i Farmasiet forteller at han tidvis selv sliter med å huske å smøre seg flere ganger om dagen når han er lenge i solen. Men for å bli flinkere har han et knep som han oppfordrer andre menn til å teste:


– Jeg bruker timer-funksjonen på mobiltelefonen! Da får jeg jevnlig en liten påminnelse om at det er på tide å smøre seg, sier han.


* Undersøkelsen ble gjennomført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet.no juni 2022

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
Foto: Jorunn Valle Nilsen

H1


H2


H3


H4


Paragraph

  • Klassisk artikkeloppsett
  • Mulighet til å bryte opp teksten med fullskjermbilder
  • Sidestilte bilder sammen med tekst (eks. hvor vi kan vise bilder av intervjuobjekt) - få inn bildetekst?
  • Brand farger (hvit bakgrunn)
  • Vi må ha inn produktblokker - linkede bilder hvor det står tekst og pris under som linker rett til nettbutikken. Skal ligge underveis i sak + samlet i bunnen

Farmasiet er Norges ledende nettapotek. Med tusenvis av produkter i vårt sortiment og et team med farmasøyter, kan vi hjelpe og veilede deg trygt og raskt med dine behov. I kontakt med våre farmasøyter kan du være anonym.